Cercetătorii de la Universitatea Mahidol din Thailanda lucrează la noi variante de piele ecologică fabricate din frunze de ananas. Primele mostre au fost obținute în 2019, dar au fost foarte inferioare pielii naturale de animale la parametrii cheie. Iar obiectivul echipei conduse de profesorul Tavichai Amornsakchai este de a produce un material care să elimine sacrificarea animalelor de dragul realizării unor produse din piele de calitate.
Baza noului material este biomasa – frunzele de palmier de ananas, care sunt pur și simplu aruncate atunci când fructele sunt recoltate. Acestea sunt mărunțite, uscate și cernute pentru a separa fragmentele nefibroase de fibrele propriu-zise. Acestea din urmă pot fi amestecate cu diverse substanțe chimice, după care se formează o „clătită” subțire, care este acoperită cu cauciuc lichid. Urmează o coacere timp de 24 de ore la 70 °C și pielea ecologică este gata.
Acest material are o rezistență la tracțiune de 12,3 MPa, ceea ce este de 60 de ori mai mare decât cel mai durabil analog al MuSkin, care este fabricat din fibre de ciuperci. Rezistența scăzută și rezistența la abraziune au fost cele care au împiedicat pentru mult timp crearea unei versiuni comerciale de „piele vegetală”, care pur și simplu nu putea rezista la utilizare. Această provocare a fost acum depășită, dar există o serie de alte dificultăți.
Reclamă